Om oss

My photo
Stockholm, Sweden
SteiVell startades år 2007 efter att jag själv köpt mitt drömställe i Italien. Jag insåg att bostadsköp i Italien inte är någon enkel sak och att jag behövde hjälp, precis som många andra när de ska köpa i Italien. Då fanns ingen att anlita i Sverige, och därav idén om SteiVell. SteiVell har etablerat samarbeten med utvalda entreprenörer, byggherrar, mäklare och property finders i norra och södra Italien med den främsta gemensamma nämnaren: kvalitet. Vårt nätverk innehåller endast seriösa, kompetenta och erfarna företag. Vi har gemensamma arbetsrutiner, erbjuder mycket bra lägen i Italien i flera prisnivåer och hög kvalitet på boende. Med oss ska du vara trygg och veta att du har en extra support på vägen, utan att det kostar något mer. En extra kvalitetssäkring helt enkelt. Du är varmt välkommen att ta hjälp av oss när du letar boende i Italien! Bästa hälsningar Anna Gravell, VD & Grundare

Tuesday, August 23

I Le Marche lagar fransmännen maten, engelsmännen är poliser, italienarna är älskarna och tyskarna håller ordning


Vi tar oss an nästa italienska region, Le Marche (uttalas Marke, inte Marsche).
Vi möter upp David Parish som SteiVell har satt oss i kontakt med. Han driver Vinci Properties i provinsen. David är till hälften italiensk och till hälften brittiskt. Han beter sig emellanåt som en gentleman från ett annat århundrade, lite så känns även de hus han tar oss till. De är orörda av att tiden som dem passerat. Till det yttre är de lantliga stenhus, inuti är de diskret renoverade.

Le Marche

Le Marche
Husen här ligger inte bara på 30.000 kr/kvm, de ligger också placerade med en utsikt över fält med solrosor oliver och höbalar.  Vilket håll man än ser. Landskapet är annorlunda här gentemot vad vi har sett innan. I Tropea (Kalabrien) fanns stränder som rustade för en pina colada (eller lökglass) i Badolato (Kalabrien) var vyerna laddade av historia och återblickande stenbyar runtomkring, men här, i Le Marche är det som att omgivningen i det närmaste är ironiskt idyllisk. Höbalar har nystats upp på kullarna, fältet av solrosor har nickat till bredvid längderna av vinrankor och olivträd. ”Kvinnorna här arbetar tills de är 110 år” säger David och gissar att det är olivoljan från trakten som gör att Le Marche har den högsta medellivslängden i Europa.

Le Marche

Le Marche

Le Marche

Le Marche
Vi åker längs slingriga men väl underhållna vägar och skulle det komma en häst med vagn mot oss skulle det antagligen vara mer naturligt än en mötande bil. Vi är i vad en Italienälskare hade kunnat kalla himlen.
”Jag tror att i himlen lagar fransmännen maten, engelsmännen är poliser, italienarna är älskarna och tyskarna håller ordning”. Vi skrattar artigt och undrar var svenskarna tog vägen, vi kommer överens om att i himlen ser alla ut som svenskar. Något som ju låter otroligt fånigt när man väl nämner det så här i text, men vi var åtminstone tre svenskar som var helt övertygande om detta.
”Hur skulle det vara i helvetet?” undrar vi, och David förkunnar ”I helvetet är det engelsmännen som lagar maten (följt av ljud från baksätet som erfarna London-besökare antagligen kan föreställa sig), fransmännen är poliser, tyskarna är älskare och italienarna står för ordningen. And it’s so true!” utbrister David.

David Parish, Le Marche

Castello de Marte, Le Marche

Castello de Marte, Le Marche
Eftersom det är nära överallt utan att behöva göra en resa för att komma någonstans kan du njuta av havet såväl som en riktigt god lunch på exempelvis Castello de Marte där ”specialitén” Olive fritte all ’Ascolana (friterade oliver) serveras. David säger att vi egentligen bara behöver lära oss två ord för att klara oss här i Italien: ”fame” och ”sede” som betyder ”hungrig” respektive ”törstig”. Vi får säga att vi klarade oss ganska bra med endast dessa ord, med ett tillägg: ”adesso!”(”nu!”).

Olive fritte all ’Ascolana, Castello de Marte, Le Marche
I Le Marche är temperaturen lite lägre, det blir inte 40 grader som det kan bli i Kalabrien. Detta på grund av läget i landet (se karta) samt höjden gör att medeltemperaturen istället hamnar runt 25 grader.

Vi skämtade innan om helvetet och himlen, vi kom fram till att i helvetet skulle svenskarna ta med sig vädret. Förmodligen skulle vädret alltid vara som i Göteborg i helvetet. Men just nu är vi 157 mil från Göteborg. Och det märks. Att åka hit tar dock inte längre än att åka paddanbåten tre gånger på raken.

Tillägnat alla icke-göteborgare: det betyder att vi befinner oss under tre timmar från Milano. Vissa tar båten till en av marinorna för att komma hit (kanske kan paddanbåten borde lägga om rutten).

Le Marche

Le Marche

Le Marche
Bästa med Le Marche enligt David Parish
Kulturen
Skönheten 
Det är inte för varmt 
Grönskan
Familjeorienterat, du kan gå till stranden på 10 minuter från gamla stan. Från stranden ser du dock grönska och inte byggnader.

Kultur:
Näst bästa operan efter Verona, finns 77 aktiva antika teatrar. Rafael kom från Le Marche.

Säsong:
Högsäsong juli – aug
Lågsäsong september – juni

Sammanfattning av Le Marche
- Le Marche består av 5 miljoner invånare och många av dessa jobbar i fabriker som exporterar lädervaror. Det bästa med regioner är kulturen, grönskan och klimatet. I Le Marche är temperaturen lite lägre, det blir inte 40 grader som det kan bli i Kalabrien. Läget och höjden gör att medeltemperaturen istället hamnar runt 25 grader. Vårt barnsjukhus är Italiens främsta och vi har bra skolor och vägar – till skillnad från många andra regioner i Italien. Som fastighetsköpare blir du väl bemött i Le Marche, du blir välkomnad till samhället av borgmästaren när du flyttar hit. Le Marche är kulturens mecka, det finns 77 aktiva antika teatrar här och vi har ett mycket rikt kulturliv.

Hur tar man sig till Le Marche?
Inom två år kommer det att byggas två vägar som gör att det blir lättare att ta sig till Le Marche från fler städer än Rom som nu är den närmaste flygplatsen att ta sig ifrån.

Vad för slags fastigheter finner man här?
- Vi säljer lantliga stenhus som är diskret renoverade och har en slående utsikt över berg och hav. Man får inte bygga någon annanstans än där det redan står ett hus, du är som köpare därmed garanterad att ingen kommer att bygga ett hus i vägen för din utsikt.
Le Marche

Vilka är det som köper fastighet här?
- 80 % av de som flyttade till Le Marche tidigt var britter. De som vill vara på semester här och bjuda med hela familjen i omgångar. Även en hel del pensionärer, de är cirka en fjärdedel av köparna. De flesta av dessa är italienare.

Hyrs husen ut när ägarna inte är på plats?
- Alla hus hyrs ut när ägaren inte är här och det ger bra med pengar. Köper du en fastighet med pool är du garanterad att huset kommer kunna hyras ut, och det dyrt.

Vad kostar en fastighet här?
- Snittpriset ligger på 3 000 euro per kvadratmeter och de flesta husen är på 120 kvadratmeter och uppåt. 

1 comment:

  1. Schöne Fotos! Sie besuchte wunderbare Orte, herzlichen Glückwunsch!

    ReplyDelete