Om oss

My photo
Stockholm, Sweden
SteiVell startades år 2007 efter att jag själv köpt mitt drömställe i Italien. Jag insåg att bostadsköp i Italien inte är någon enkel sak och att jag behövde hjälp, precis som många andra när de ska köpa i Italien. Då fanns ingen att anlita i Sverige, och därav idén om SteiVell. SteiVell har etablerat samarbeten med utvalda entreprenörer, byggherrar, mäklare och property finders i norra och södra Italien med den främsta gemensamma nämnaren: kvalitet. Vårt nätverk innehåller endast seriösa, kompetenta och erfarna företag. Vi har gemensamma arbetsrutiner, erbjuder mycket bra lägen i Italien i flera prisnivåer och hög kvalitet på boende. Med oss ska du vara trygg och veta att du har en extra support på vägen, utan att det kostar något mer. En extra kvalitetssäkring helt enkelt. Du är varmt välkommen att ta hjälp av oss när du letar boende i Italien! Bästa hälsningar Anna Gravell, VD & Grundare

Monday, August 1

Badolato, en dröm om Italien

Efter att spenderat sex dagar vid södra Kalabriens kust tog vi tåget upp till Badolato, en bergsby från 1200-talet. Byn klättrar över det kuperade landskapet och de flera hundra år gamla husen är byggda i sten. Utsikten över gröna frodiga berg och det blåa milslånga havet är oslagbar och känslan när vi strosar genom de trånga gränderna likaså. Historiska stenväggar omsluter oss i små smala gränder där enbart människor och små FIAT-bilar kan ta sig fram, på varje terrass och balkong prunkar blommor och medelhavsgröna fönsterluckor lyser upp de nötta fasaderna. Detta är drömmen om Italien. I alla fall en av dem.
Badolato, Kalabrien

Badolato, Kalabrien

Badolato, Kalabrien

Badolato, Kalabrien

Badolato, Kalabrien
Badolato, Kalabrien
Badolato skiljer sig från de projekt vi tidigare besökt. Vi träffar byggherren Domenico Leuzzi som renoverar gamla hus som han själv kallar ruiner i bergsbyn och utformar dem specifikt efter kundens önskemål med hjälp av lokala hantverkare. Både fastighetsprojektet och kunderna själva blir därigenom en självklar del av bylivet vilket uppskattas av båda parter. Byggmaterial köps lokalt och dörrar och fönster tillverkas enligt sed av skickliga hantverkare från området.


Hungriga efter resan besöker vi den lokala trattorian och beställer, helt på italienska så klart, en antipasti (förätt) med italienska läckerheter som salami, ost, bruschetta och parmaskinka. Sedan kockens egna pasta med svampsås. Efter det utforskar vi ytterligare och hälsar självklart på alla vi möter. Damer i hucklen och svarta kläder på väg från kyrkan, byns unga läkare som även driver apoteket och en italiensk rockstjärna som precis köpt en lägenhet i ett av Dominecos renoverade hus. Vi hittar till slut en av byns tretton kyrkor som är placerad precis under Badolato med en liten gång upp till de lägre belägna husen. I närheten ser vi det gamla klostret som nu fungerar som retreat och behandlingscentrum. Man kan inte hitta en bättre plats för själaro och eftertanke.


Badolato, Kalabrien 
Badolato, Kalabrien
Antipasti, Badolato, Kalabrien
"Botte" Badolato, Kalabrien

Badolato, Kalabrien 
Badolato, Kalabrien
Okänd frukt, Badolato, Kalabrien

Den italienska rockstjärnans hus, Badolato, Kalabrien

Tillfällig arbetsplats, Badolato, Kalabrien
Lunch, Badolato, Kalabrien 
Byns baron bor i palatset som tronar på grannberget och vi besöker släktens två före detta boenden belägna inne i byn. Ett av dem, ett 1600-tals palats förbereds för ombyggnation till lägenheter och detaljer som stenlejon och gamla trägolv gör att man genast vill veta mer om projektet. För mer info kontakta www.steivell.se. Det gamla polishuset har vackra stengolv och källarvalv och är också det från 1600-talet. Gillar man restaurerade hus med en historia och mängder av antika detaljer har man kommit rätt. I polishuskällaren sitter järngallret kvar i fönstren och den öppna spisen härstammar från gångna tider.


Polishuset, Badolato, Kalabrien

Polishuset, Badolato, Kalabrien

Polishuset, Badolato, Kalabrien
Utanför polishuset, Badolato, Kalabrien


Efter att ha strosat en hel dag känner vi plötsligt hunger igen. Vi tar oss till byns andra restaurang som ligger fördelad på två terrasser med slående utsikt över hästhagar och olivodlingar. Familjen som driver serveringen kommer egentligen från Toscana men tillbringar sommarhalvåret i Badolato. Våra kontanter är slut och det finns ingen bankomat i byn men vi blir bjudna på en utsökt middag gjord på egenproducerade råvaror under löfte att komma tillbaka och betala dagen efter. Faktum är att vi hinner äta ytterligare en måltid innan våra nya vänner får betalt via taxichauffören som kör oss till flygplatsen. Alla känner alla och atmosfären är vänlig och generös. Vi träffar ett svensk par som köpt sitt livsprojekt i byn och vi blir hembjudna för att njuta av utsikten från en av två makalösa terrasser med matplatser och en renoverad antik pizzaugn.


Skafferiet hos restaurangen i Badolato, Kalabrien

Här åt vi lunch, Badolato, Kalabrien

Badolato, Kalabrien

Badolato, Kalabrien
Kvällsmat, Badolato, Kalabrien

Thomas med söner, Badolato, Kalabrien


Hemma hos Thomas och Kristina, Badolato, Kalabrien
Vi lämnar Badolato efter två nätter och två dagar, förälskade och förvissade om att vi kommer att återvända en dag.

1 comment:

  1. Jättekul att läsa om och se era italienska äventyr! Och man blir hungrig av alla den härliga maten. Glada hälsningar från Ellens päron

    ReplyDelete