Steivell spenderar oktober vid Lago d’Iseo, så vad är mer passande än att lyfta fram Lombardiets främsta vin: Franciacorta. Söder om sjön ligger området som har gett namn till Italiens bästa mousserande kvalitetsvin. Det torra, fräscha, pärlande vinet Franciacorta började produceras under mitten av 1900-talet, med har redan uppnått DOCG-status (mer om DOC/DOCG i en senare blogg). Viktigast för kvaliteten är att vinets bubblor tillkommer på samma sätt som i Champagne, med en andra jäsning på flaska. Minst 18 månader måste vinet ligga på flaskan i kontakt med jästen innan vinet får säljas. Vilan ger vinet harmoni och komplexitet, och att bubblorna produceras direkt i flaskan gör dem eleganta och små. Druvorna Chardonnay och Pinot Noir får ingå, precis som i Champagne, men här tillåts även Pinot Blanc. Fem guldgula mousserande Franciacorta finns i Systembolagets beställningssortiment, men den arbetsintensiva och långa tillverkningen gör priset relativt högt - mellan 200-300 kr.
För en inspirerande apreritivo precis som i Lombardiet, prova ett glas välkyld Franciacorta med brytbitar Parmigiano Reggiano, grillad Robiola Lombardia på vitt surdegsbröd, en röra på stekt zucchini och tomat med olivolja, flingsalt och färska örter, och kanske små fyrkanter ugnsvarm pizza. Eller varför inte som här, som måltidsdryck till en enkel pasta med smör och salvia?
Om du vill prova andra italienska mousserande viner till din aperitivo kan jag rekommendera en torr Prosecco di Valdobbiadene. Valdobbiadene, på kullarna norr om Treviso, är det område i Venetien som producerar den finaste Proseccon, med DOCG-status utskrivet på flaskan. Den stora skillnaden gentemot Franciacorta är att bubblorna i Prosecco kommer från en andra jäsning på ståltank. Det påverkar priset rejält, och i Systembolagets sortiment finns många Prosecco för under hundralappen. Vinerna är enklare, med fräscha fruktiga dofter och smaker av äpple, päron och aprikos, och lämpar sig inte för lagring. Däremot passar de utmärkt för ett glas innan middagen för att väcka matlusten. Titta efter spumante, för gott om bubblor, eller det något enklare frizzante, för ett lätt bubblande vin. Erica Landin, Granat Wine/Travel Media.
Erica Landin är sommelier och internationell frilansjournalist. Läs mer om hennes vinresor på bloggen http://twosisterswinetripping.com
Erica Landin är sommelier och internationell frilansjournalist. Läs mer om hennes vinresor på bloggen http://twosisterswinetripping.com
No comments:
Post a Comment